Video kanalFacebook

ZANIMLJIVOSTI - ARHIV

Ova riba je stara čak 43 godine!

Ribu staru čak 43 godine poseduje vlasnik jedne radnje kućnih ljubimaca iz Njujorka. Ova riba se zove Buttkiss, a reč je o vrsti Colossoma macropomum koja jako podseća na piranu. Buttkiss je težak oko 10 kg i dugačak 60 cm. Živi u akvarijumu koji je dug 1 m i 20 cm, i zapremine je 285 litara.


Zanimljiv je podatak da Buttkiss već sad živi duplo duže nego ostali pripadnici njegove vrste, ali nažalost tolike godine donele su mu i zdravstvene probleme kao sto su artritis u škrgama i glaukom u desnom oku. Buttkiss svaki dan pojede 25 zlatnih ribica.

Fish Spa tretman

U brojnim spa centrima trenutno jedna od najatraktivnijih masaža je masaža stopala, i to ribicama koje se zovu Garra rufa. Ova masaža podrazumeva sedenje na ivici specijalnih bazena dok stotine ribica skidaju izumrle ćelije kože stopala i hrane se istim.


Garra rufa ribice se hrane površinskim slojem ljudske kože, a postoje i neke studije koje kažu da ove ribice ispuštaju enzim ditranol koji ima regenerativno dejstvo na kožu i koristi se kao lek protiv psorijaze. Dokazano je da se ribicama, zbog povišene temperature vode, ubrzava rad metabolizma i javlja potreba za hranom, te da im ljudska koža služi kao dopuna nedostatka belančevina u organizmu. Garra rufa ribice nemaju zube, pa samim tim ne mogu da ujedu niti da povrede.

Ovo je najmanji akvarijum na svetu

Najmanji akvarijum na svetu ima dimenzije 30x24x14mm, a izumeo ga je sibirski zanatlija Anatolij Konenko. Ova staklena minijaturna kocka sadrži u sebi svega 10ml vode, a ispunjenja je još i šarenim kamenčićima i peskom.


U akvarijum jedino mogu da stanu tek rođene ribice, a da bi im okruženje bilo zdravo, Anatolij je stavio i mikrofilter za vodu.

Zlatne ribice nemaju slabu memoriju

Jedan naučni tim istraživača iz Belfasta je napravio eksperiment pomoću kog je dokazao da zlatne ribice nemaju vrlo slabu memoriju, koja po nekim verovanjima traje do 3 sekunde. Naime, tokom gore pomenutog eksperimenta oni su ustanovili da ova vrsta riba moze da nauči kako da izbegne elektrošokova koji se puštaju u određenim delovima akvarijuma. U zavisnosti od jačine samog elektrošoka, zavisi i mogućnost povratka ribice u taj deo akvarijuma, a dokazano je da čak do 3 meseca mogu pamtiti i izbegavati opasna mesta.

Populacije tune i skuše su smanjene za 60 odsto u prošlom veku

Rasprava o uticaju ribolova na različite vrste se vodi već 50 godina. Nedavna studija pokazuje da je uticaj ribolova na tune i slične vrste riba, tokom poslednjih 50 godina, umanjilo obilje ovih populacija u proseku za 60 odsto. Stručnjaci dodaju da je većina tunjevine eksploatisana do samih granica održivosti cele vrste, a mnoge vrste čak i više od toga.


Populacije koje su najviše pogođene su tunjevine iz hladnih voda, kao što su Atlantski bluefin i južnjački bluefin, koje su smanjene za čak 80 odsto. Ove vrste su velike, dugovečne i visoke ekonomske vrednosti.

Skuše, koje su manje i imaju kraći životni ciklus, takođe su doživeli značajno smanjenje u izobilju. Prema urađenoj studiji, ova informacija ukazuje na to da ribolov može biti pretnja svim vrstama, bez obzira na njihovu veličinu.


Studija sugeriše da povećanje ribolova može da bude rizično i da, kako potražnja raste, svaki globalni ribolov treba da bude sa "mnogo brige". Po mišljenju Juan Freire, profesora iz Coruna univerziteta i učesnika u istraživanju, moraće da se naprave ozbiljni napori i efikasna akcija smanjivanja globalnog prekomernog pecanja, da se popravi populacija ribe koja je smanjena i da se reguliše trgovina koja ih ugrožava. Tek tada možemo da garantujemo veće rezultate i smanjimo naš uticaj na morske ekosistemime.