Video kanalFacebook

6 važnih napomena pri hranjenju diskus ribica

Baš kao i ljudi, diskus ribice najbolje napreduju kada se hrane raznovrsnom hranom. Nakada davno, uzgajivači ribica su koristili samo živu hranu, bez pahuljica i peleta. Međutim, u današnje vreme, ishrana diskus ribica se promenila jer je suva hrana postala mnogo više hranljiva a takođe kod takve hrane nema rizika od bakterija i bolesti koje samo živa hrana može imati.

Hranjenje diskus ribica: Činjenice koje treba uzeti u obzir

Obratite pažnju na to da mlade ribice mogu postati veoma pohlepne kada su veoma gladne. One će jesti bilo koju vrstu hrane koja im se da tako da treba da odolite želji da ih preterano hranite. Kada ribice porastu, one obično jedu mnogo sporije, nešto nalik na ono što goveda rade kada pasu.

Još jedna činjenica koju treba shvatiti kada je u pitanju hranjenje diskus ribica je ta da ribice vole da budu hranjene na središnjem nivou vode ili negde blizu dna akvarijuma. Ribica će sačekati da se hrana spusti do odgovarajuće dubine i onda će uzeti hranu, a neće skakati na površinu vode.

Kada je u pitanju hranjenje diskus ribica, navešćemo neke od prehrambenih artikala koje možete koristiti, a morate se pobrinuti da su zdravi i da imaju dovolju količinu vitamina, minerala i hranljivih materija koje su potrebne ribicama:

Hranjenje diskus ribica: pahuljice

Istražite koje su najbolje pahuljice za ribice u blizini vašeg okruženja. To možete uraditi ako popričate sa zaposlenima u prodavnici za kućne ljubimce ili sa drugim entuzijastama za akvarijume koje poznajete. Pahuljice boljih proizvođača mogu biti skuplje ali su zato i hranljivije.

Hranjenje diskus ribica: peleti

Kad su u pitanju peleti, opredelite se za kvalitetne proizvođače. Brendovi lošeg kvaliteta mogu biti opasni jer mogu da apsorbuju vodu, a na taj način se šire i mogu izazvati konstipaciju kod vaših ribica.

Hranjenje diskus ribica: morski škampi (artemia)

Vaša diskus ribica će voleti ove škampe, a oni im se mogu davati živi ili zaleđeni. Odlična stvar kod hranjenja vaših ribica ovim škampima je ta što se tako pojačava boja vaše ribice zbog sadržaja karotena u škampima.

Hranjenje diskus ribica: crvene gliste za ribice

Kada je u pitanju “gurmanska” hrana za diskus ribice, ovo je glavno jelo, a u prodaji se mogu naći i žive i zamrznute gliste. Ako hranite vašu ribicu crvenim glistama svaki dan, to će ih učiniti veoma zadovoljnim, pogotovu ako ih prebacujete u novi akvarijum.

Hranjenje diskus ribica: goveđe srce

Iako ribice veoma vole ovo jelo, velike su šanse da će napraviti nered u akvarijumu, pogotovu ako se ubaci previše. Savetuje se da se ne koristi ova hrana dok se ne uvežbate kada je u pitanju gajenje diskus ribice.

Mlađ diskus ribica se mora hraniti često, najmanje jednom na svaka četiri sata. Odraslu diskus ribicu je sasvim dovoljno hraniti dva puta dnevno, ako im dajete crvene gliste jednom dnevno plus suvu hranu u ostalim intervalima za hranjenje.

Ono što drugi ljudi ne znaju je to da hranjenje diskus ribica odgovarajućom hranom može učiniti da ribice izgledaju još šarenije i živopisnije, a to će prizor u akvarijumu učiniti veoma prijatnim za vlasnike ribica i njihove posetioce. Samo upamtite da ih morate hraniti dobro i pravilno.